EL PILAR

Viuen vora 5000 persones i pareix una moneda: una cara i una creu. El barri és céntric i marginal alhora, és vanguardista i històric, és ric i pobre, és bonic i lleig, és car i barat…  i és que este barri, com una moneda, te dos noms: La cara, Velluters, i la creu, el Pilar.  

Parlem de la cara del barri: Velluters. Comencem llegint la definició de “vellut”: Teixit de seda llis per una cara i per l’altra cobert de pèl tallat o rissat. Supose que has vist un vestit de fallera, no? Això és vellut. I d’on be? d’una de les tradicions valencianes económiques més importants de la història. Imaginat fa molts anys pujar-se al Micalet i vore molts kilometres de Moreres rodejant València, per tant cucs de seda, vore 4000 telers. Imaginat la meitat de la nostra ciutat fa uns segles treballant la tela. Forem part de la gran ruta de la seda. Sí, el vellut el feien, al voltant del mercat, el gremi de velluters i d’ahí el nostre barri de velluters.  

Ara parlem de la creu de la moneda, el Pilar, literalment la creu. Com Baltasar Simón de Vallterra, el fundador del convent, era de Zaragoza, li va dedicar el convent a la Mare de Déu del Pilar. ¿Per què els dominics obriren al segle XVI un convent al costat de la muralla si ja tenien un convent a València?  per a estar al costat de l’hospital, que ara és biblioteca, on els retors ajudaven al ben morir dels malalts. 

I com no, també un altra creu del barri està a Escolapis, on trobem la cúpula més gran de València i la quarta d’Europa, recentment reformada i oberta al públic. Parlem d’eixa colosal escola eclesial de referència de moltíssims ilustrats valencians des del segle XVIII.  

Parlem de més creus del barri… de la creu més dura. Igual coneixes el barri de velluters o el barri del Pilar, com el barrio chino. En València hi ha entre 200 i 300 prostitutes de carrer, una part, de fa temps, al barri de velluters. Esperem que la nova coordinació entre Conselleries busque solucions humanitàries.

Velluters és un barri amb moltes entitats humanitàries, entre altres “Escoltem Velluters”, una iniciativa que naix de la Dula i que genera espais d’apropament veïnal, així com l’associació de Veïns de Velluters, que porta molts anys tractant un barri difícil. Un dels greus problemes que pateix Velluters és la vivenda; Per la restauració necessària, per la turistificació, per la convivència, per la pujada del preu i la falta de vivenda pública, tal com saben a l’Entitat Valenciana d’Habitatge, que te, precissament, la seua seu al barri. 

Velluters és un barri per a aprendre i per a estudiar, literalment. A banda de les escoles normals, tenim escoles de cuina, de ceràmica, de costura i sobretot el Conservatori Professional de València i l’Escola de Disseny de València, dos enormes centres que estan a la plaça Viriato. 

I tot este art, bona part es queda al barri. El Cercle de Belles Arts de València, la Bienal i els seus murals enormes, les Jamms fantàstiques del Radiocity, les FaPoCo, Falles Populars i Combatives en el que sempre es recordarà, Racó de la Corbella i sobretot la catorze voltes 1a falla de València, la falla del Pilar, que al 2020 presentanran «Terreta» de Xavi, de Cap de Suro Estudi y «¡A Cazar Gamusinos! i l’efecte cassola» de Paco Torres amb disseny de Carlos Benavent.

Autor: tracadebarris

Espai del programa "Primera Página" de 8:00 a 9:00 del matí a la 97.7 (València). L'espai apareix els dimarts.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: