La Creu del Grau

Islas Canarias, Lebón, Trafalgar, l’Avinguda del Port, Illes Balears… Pot ser conegues estes zones de València… Totes elles formen un barri que es diu La Creu del Grau.

 Atenció a estos comentaris: “Paso todos los días por la calle Siete Aguas. Sería genial poder entrar y ver como se ha detenido el tiempo allí dentro. Me dijeron q CIVSA era una fábrica de licores y tb de confección, no lo tengo claro”… “no he encontrado datos de esta fábrica”… “En la misma Creu del Grau, en cuatro de sus lados hay figuras de santos que no estan identificados”… Estos són alguns dels comentaris constants a internet on la gent parla del barri de la Creu del Grau de València, un barri amb molta història i poca memòria. 

Pot ser la industria més coneguda del barri de la Creu del Grau fou Gas Lebon. El Marques de Campo va portar el gas a València a mitjans del segle XIX, la demanda que necessitava la ciutat va fer que es feren uns grans dipòsits al barri de la Creu del Grau. Uns diposits que varen durar des de 1867 fins a la decada de 1980, durant un segle el barri va ser, literalment, la llum de València, És recomanable, visitar ara el parc infantil que guarda la megaestructura d’un diposit de gas i si mires a terra, per tota la ciutat encara queden ròtuls de Gas Lebon.

Però la Creu del Grau és molt més que CIVSA, Gas Lebon i demés industries… La Creu del Grau és el barri on està Islas Canàrias, o millor dit, “La Pequeña Andorra”, es a dir, una zona que es va fer famosa fa unes décades per tindre tendes d’electrodomèstics, de roba, per tindre ferreteries, els típics “Todo a cien”… quí no ha anat a Islas Canarias… a València? Ahí on està una xicoteta Andorra dins de la nostra ciutat… 

Tant les grans alqueries que hi havien fa mil anys, com les industries que hi havien fa cent anys, com les tendes d’articles molt barats que hi havien fa unes décades, han desaparegut al barri de la Creu del Grau, i ara només queden les restes… 

Però resistint, amagat al barri de la Creu del Grau, al carrer Trafalgar, està encara, el club de natació més antic de València. Des de 1931, hi ha qui va a nadar al Club de natació Delfín. També trobem al mig de tanta finca, el Centre Budista de València, amb una gran casa de jardí on es pot practicar Yoga tibetà, meditació Shine, Lo jong i moltíssimes més activitats orientals de meditació i relaxació… Ah! I també trobaràs el Centre Esportiu de La Creu del Grau, està dedicat a l’Halterofilia, on s’han arribat a fer campionats d’Espanya d’alçar peses. 

L’Avinguda del Port, que amb tot allò de la Copa Amèrica i del circuit de Formula 1, a principis dels 2000, va tindre un impuls de renovació, guarda en un cantonet la Creu del Grau, una Creu humil, no molt gran, però que dona nom a un barri de 15.000 persones en moltíssimes històries, un tresor per als i per a les periodistes.

Autor: tracadebarris

Espai del programa "Primera Página" de 8:00 a 9:00 del matí a la 97.7 (València). L'espai apareix els dimarts.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: