Tormos

Avinguda Peset Aleixandre, Avinduda Consitució, Avinguda Portugal… Estes avingudes són conegudes a València, però el nom del barri on estan no és tan conegut: Hui parlem del barri de Tormos.

El nom de Tormos ens sona per la sèquia de Tormos, però ja ens sona menys el barri de Tormos, que és un dels 5 del Districte de Saidia, es a dir, està al costat de Sant Antoni, Trinitat, Marxalenes i Morvedre. La veritat és que no sabem molt bé per que es diu Tormos un barri que està lluny, a més de 3 km de la sèquia de Tormos, sobretot per que pel barri de Tormos passa la sèquia de Rascanya. Un embolic. El que sabem és que estem en un barri amb molta història de la ciutat de València… Un exemple, el club de fútbol que entrena a Tormos es diu els Històrics València, que són la fussió dels antics Parreta i Marxalenes. Però el nom de Tormos no apareix pel barri en cap lloc, l’Associació de Veïns es diu Saïdia i hi ha un altra que es diu Saïdia-Exposició i un altra, que naix de la plataforma Entrebarris que es diu Saïdia Comuna, però de Tormos… ni rastre. Diguem que al barri també trobem l’associació de romanesos, de cubans o camerunesos a València.

Imaginem que estem al camí de Montcada, al Pla de la Saïdia, fa just un segle. No hi ha finques, només camps i algunes fàbriques no molt afortunades… Desde 1920 fins a hui, apareix el barri de Tormos, que te 9.200 persones. Un barri que està planejat i construït quasi completament fins als anys 60 però que a partir d’aleshores ja no es va continuar construint.  Per això moltes vivendes al voltant de l’Avinguda Constitució estan un poc abandonades.

Al 1943 s’edifica al barri de Tormos un grup de vivendes que és molt destacat, de uns 18 blocs, el Grupo Ramiro Ledesma. Una construcció purament franquista, amb carrers dedicats a la mitologia espanyolista com Covadonga, Roncesvalles o Navas de Tolosa… L’escola Padre Jofré al centre, amb un edifici per a xiquets i un exactament igual, enfront per a xiquetes, es va fer tal com era l’educació al franquisme.  El franquisme també tenia altres carrers al barri de Tormos com el que fou dedicat a l’economista Gay, que ara es diu carrer Just Ramírez, el famós activista veïnal. 

El barri de Tormos del que parlem, contrasta molt amb el que te just al costat: una realitat idílica i perfecta: El parc de Marxelenes, del que una part està al barri de Tormos. El parc de Marxalenes és per a passejar, per a llegir, per a contemplar la natura i per a gaudir al poliesportiu. Es pot jugar a tenis o a padel. Uns mons ideals i bonics que poc tenen a vore amb la resta del barri de Tormos, al districte de la Saïdia. Per sort, com un error en Matrix, hi ha dos finques normals, que trenquen la estètica tan neta que te el parc de Marxalenes i que estan, allà, a dins del parc, recordant el barri que tenen al costat.

Ah! I que no se diga, perquè el barri de Tormos hui està ple de futur, tal com ho demostren les seues escoles i instituts. La globotà masiva que es fa a l’escola Lluís Braille és un exemple de diversió, però al barri també trobem els projectes feministes de l’Institut el Clot o la gran iniciativa plena de dignitat del centre Comenius, com ha estat “Esperança 5.4”, un treball sobre Palestina i els refugiats. Una dignitat que ens recorda sempre la figura del Rector afussellat Peset Aleixandre, al qual està dedicada l’avinguda més gran del barri de Tormos.

 

Autor: tracadebarris

Espai del programa "Primera Página" de 8:00 a 9:00 del matí a la 97.7 (València). L'espai apareix els dimarts.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: