Tres Forques

Quina sorpresa de barri ens espera, per als qui creuen que viuen allí, per als qui viuen de veritat, per als visitants i per a la ciutat que no ha anat mai a Tres Forques.

La punta del barri de Tres Forques està molt clara: Podem vore un avió F-86, en record de la base aerea militar que va durar del 44 a l’any 1997. Estem parlant de l’escultura gran que hi ha al Parc de l’Oest amb l’Avinguda del Cid. Un parc amb varies sorpreses, per exemple, la caseta on està la Federació de Veïnes i Veïns de tota València, també trobem al Parc de l’Oest, un laverint, o algunes escultures més, al costat de la famosa esplanada on es fan concerts, mítins polítics, per exemple l’últim de Mónica Oltra a 2015, hi ha que dir, al costat de la seua falla de Tres Forques, que va fer a la Vicepresidenta de la Generalitat, Fallera Major al 2018.

Les sorpreses de Tres Forques són moltes i molt variades, per exemple, l’escola al costat del Parc de l’Oest, l’escola López Rosat, aparenta ser una escola normal, però és una gran impulsora de projectes innovadors, com un dia del llibre molt especial o una sèrie de projectes vinculats a les energíes renovables. I al costat de l’escola seguim amb més sorpreses, una bona, l’estat en el que se troba el grup de vivendes Antonio Rueda, que per cert, la sorpresa d’aquest govern per als que viuen allí és que pràcticament tots els carrers han canviat de nom, donat que eren personatges franquistes els que protagonitzaven el Grup de Vivendes Antonio Rueda, unes 1000 vivendesd molt particulars, fetes a l’any 1972 i que, encara que pareixen degradades des de fora, estan, per sorpresa, molt cuidades, amb les plantes i la neteja, encara que els comerços no acaben de funcionar i l’entorn de la parròquia de Sant Gabriel, és un desastre. Parlem de Tres Forques, dels edificis grisos al voltant de l’Institut el Cid, que també aparenta ser un institut de perifèria, però és un referent de projectes europeus i internacionals.

Si seguim per Tres Forques tenim una de les grans sorpreses de la ciutat, sobretot si eres músic o esportista. Saps que a la plaça Maguncia està una de les biblioteques més importants de la ciutat que conté, l’hemeroteca, el major arxiu de partitures de compositors valencians i la biblioteca esportiva i un llarg etccetera? És un gran tresor amagat, una sorpresa que segurament no conegues, per que, atenció, ni en la mateixa porta de la biblioteca està anunciat el que dins hi ha. Pot ser siga, aquest tracte a aquesta biblioteca de Tres Forques, que és la de tota la ciutat, una de les majors vergonyes culturals de la ciutat de València.

Ara toca contar tres sorpreses molt bones del barri de tres Forques: La primera és el mercat de Castilla, un mercat molt actiu, amb moltes parades, molt estimat per tot el barri i amb una tradició que es manté contra el temps, per cert, amb un centre de barris per l’ocupació dins, per ajudar contra la falta de contractacions laborals. La segona sorpresa és la piscina de Tres Forques, la del parc de l’oest, que no només és un lloc per a relaxar-se en estiu, sinó que també organitzen moltes activitats i concerts, per a combinar en estiu música i aigua. La tercera sorpresa és la banda de música del barri, que està creixent amb un gran saló d’assaig i de concerts.

A Tres Forques també hi ha un barri dins del barri. Es tracta de “Los desamparados”, una sèrie de vivendes molt i molt degradades, oblidades i amb una falta d’atenció enorme. Podem dubtar molt si anem per el carrer Antella o el carrer dels jurats, de si fem el correcte o de si la política i l’economia, no s’estan deixant una part important de la ciutat enrere, sense mirar-la, ni passejar-la. Les sorpreses serien grans i no precisament bones.

Tornem a l’avió del parc de l’oest, no sense passar abans per tot l’enorme edifici i esplanada, seu de la policia local de València, on també, sorpresa, assaja habitualment la banda munipal de València, sí, al barri de Tres Forques.

Abans d’acabar, només dir que hi ha una sorpresa per a molta gent de Vara de Quart, de l’associació de Tres Forques i del Centre Cultural. Encara que pase l’avinguda de Tres Forques, tot allò queda fora del barri, se sol dir Tres Forques al que és un barri enorme, de Patraix i no de l’Olivereta, com és Vara de Quart. Supose que la unió de Tres Forques i Vara de Quart, quedarà molt més reforçada amb el magnífic documental que han estrenat just aquesta setmana, històries 3f, amb testimonis de la història de Vara de Quart i Tres Forques, dos barris units per la seua gent.

Ara sí. Tornem a l’avió, a l’escultura del parc de l’oest que ens recorda que allà darrere hi ha un barri sorprenent, que val la pena seguir descobrint.

Autor: tracadebarris

Espai del programa "Primera Página" de 8:00 a 9:00 del matí a la 97.7 (València). L'espai apareix els dimarts.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: