La Llum

Farmàcia La luz, Bar La luz, Herbolisteria La Luz, Residencia Parque Luz, Cristalería Luz, Fruiteria La llum, Café la llum, Vivendes Espai Llum, Falla llumeners eccetera… Hui parlarem d’un barri amb una curta història, però amb molta identitat: El barri la llum.

Amb 5000 habitants i un 28% d’atur, el barri de la llum, només amb un poc més de 50 anys d’història, ha sapigut generar una identitat que sobrepasa els municipis. Per què diguem això? Per què formant part del barri de la Llum es pot ser de València o de Xirivella. Molta gent pensa que el terme municipal de València i el de Xirivella els separa la V-30, es a dir, el riu… i no és així. Xirivella també està en bona part al barri de la llum. Per exemple, Forma part de Xirivella el centre comercial Gran Túria o el camp de futbol del barri de la llum. Això vol dir que tenim dos centres per a persones majors al barri, un centre molt ben equipat a València i un altre a Xirivella, també vol dir que al barri de la Llum es fan les activitats com «cultura als barris», fomentada per l’Ajuntament de València però també es celebren les festes municipals de Xirivella, vol dir per exemple, que és un barri que te estació de Valenbisi, per a rodar per la ciutat de València i, per estar en Xirivella, també te parades de Mibisi, on pots llogar una bicicleta per anar per, Aldaia, Quart de Poblet, Alaquàs i Xirivella. És a dir, dos municipis, però un mateix barri.

Al barri de la llum és on està l’antiquíssima ermita de Sant Miquel de Soternes, diuen que impulsada pel mateix Joanot Martorell. Fins a fa 60 anys només hi havien camps de creïlles i sèquies. Però al principi dels anys 60a es varen construir les primeres finques, les famoses vivendes del barri de la llum, d’accés fàcil, que podríem dir, vivenda social i que tenen unes formes irregulars, amb jardinets interiors. Una zona residencial popular a la vora del, aleshores riu nou, plan sur, V30 . De fet, el veïnat del barri va assistir a la construcció del Plan Sur, recorden quan al principi la V-30 les víes eren de doble direcció i es pregunten, a on haurà anat a parar tantíssims camions de terra que es tragueren per a fer la nova vía del riu Túria…

El barri de la llum està també vora  l’anomenada Avinguda de Castilla, que hui és l’Avinguda del Cid. Cal recordar que va ser al desarrollisme quan l’Avinguda del Cid va passar a ser una de les víes més importants de la ciutat de València, suposava l’eixida a Madrid i l’anada a l’aeroport. Per tant el barri de la llum, apareix a una zona impulsada als anys 60a, juntament amb la Fuensanta, l’Hospital General o el Centre La Misericòridia.

Però a dia de hui, la majoria del barri és pràcticament nou, amb vivendes modernes d’uns 20 o 30 anys de vida com a molt, on viu població molt diversa. El barri manté una tradició assistencial, amb la Casa Cuna de Santa Isabel o el Centre de desenvolupament infantil i atenció temprana de l’associació síndrome de down de València. Per altra banda, resulta curiós que al barri de la llum estiga l’esglèsia de la cienciologia a València que a 2015 va cumplir 30 anys i que va rebre el reconeixement per part d’aquesta fe de «Missió Ideal».

Siga la Llum per el Santíssim Crist de la Llum o siga per La Nostra Senyora de la Llum. Siga un barri amb passareles per a creuar l’avinguda del Cid, o sense. Siga amb una falla que va arribar a tindre el casal faller dins d’un camió o siga un barri amb uns jardins que encara demanen treball i vida… Siga com siga… per molts anys barri la llum!

Autor: tracadebarris

Espai del programa "Primera Página" de 8:00 a 9:00 del matí a la 97.7 (València). L'espai apareix els dimarts.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: