La Raiosa

Un any després de l’accident de metro de València, el 3 de Juliol de 2007, es donaren cita les autoritats municipals al parc de l’antiga estació de Jesús per inagurar una escultura indigna i vergonyant. De fet, a la samarreta d’una familiar d’una víctima de l’accident es podia llegir: «el monolito de la muerte». L’accident de metro de València ha estat, com bé diu la periodista Laura Ballester, una lluita contra l’oblit.

El barri a on va succeir l’accident, al Districte de Jesús, és el barri de la Raiosa, que compta amb 15.500 habitants i un 22% d’atur. La Rajosa és un braç de la sèquia de Favara, segurament per que se li deia la Raiosa a la zona del Convent de Sant Vicent de la Roqueta quan va entrar del Rei Jaume.

L’estructura del barri actual està totalment marcada per l’antiga estacioneta de Jesús. A finals del segle XIX el trenet era una oportunitat per a comercialitzar els productes dels pobles valencians. Tant per a l’entrada a la ciutat dels productes que després anaven amb carro per la ronda de transits com també els que seguien amb el trenet cap al Grau. La primera iniciativa fou la de contruir una linea per a transportar el carbó de Dos Aguas i el ví de les bodegues de Toris i es va construir la linea de tren cap a l’interior fins arribar a Torrent, però l’economia va canviar en poc de temps i es va decidir apostar per la taronja i reorientaren la linea fins a Vilanova de Castelló, on el cultiu de cítrics a la Ribera era molt abundant. Este és el motiu del recorregut que te la linea 1 del metro de València, que primer va cap a l’interior i després cap al sud. Per cert, quan va apareixer el metro, l’antiga estació és va convertir un lloc per a la gent gran i una biblioteca.

Hem parlat de l’accident de metro, lligat al barri de la Raiosa i tampoc hem d’oblidar el cas Baxter que va causar víctimes mortals als pacients d’hemodialisi de l’Hospital Virgen del Consuelo, també al barri.

A la Raiosa també trobem grans històries empresarials, com la de Cesar Giorgeta, madrileny del segle XIX, que va adquirir la representació  de la patent de tintes per a escriure «Ville de Paris» i a partir d’ahí, es va instalar a València i va començar una vida empresarial independent que el portaria fins a crear Tintas Samas, fabricant durant molts anys una de les tintes per a escriure més famosa d’Espanya i creant una gran fàbrica de Tinta a l’Avinguda que porta el seu nom, Giorgeta desde 1930 i que és el límit nord del barri de la Raiosa.

A tots els barris hi ha històries magnífiques, si voleu saber més del barri de la Raiosa, parleu amb Paco Domenech, de la Falla Cooperativa San Fernando-Carretera Escrivà, que porta una vida al barri i podríem continuar parlant de la Cooperativa San Fernando, del cine Rivalta, de Tràfic, de l’escola Santo Angel de la Guarda… i moltíssimes històries que hi ha al barri de la Raiosa!

Autor: tracadebarris

Espai del programa "Primera Página" de 8:00 a 9:00 del matí a la 97.7 (València). L'espai apareix els dimarts.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: