Orriols

Un barri de València que quan era poble va tindre més de 20 alcaldes, on podem trobar un gran cementeri Romà, es a dir, una necrópolis, on hi ha un Monestir, que va ser una presó gegant i després s’ha convertit en la Biblioteca valenciana més gran de totes, sí, hui parlem del barri d’Orriols on, per cert, NO està l’Estadi del Llevant. Districte de Rascanya, 46019, València.

Qui ha fet el barri d’Orriols?

Bé, una alqueria que al segle XV va pertanyer a Pere d’Oriol, va deixar el senyoriu d’Oriols i per deformació va començar a dir-se Orriols.

Durant molts segles han habitat el casc antic d’Orriols algunes famílies, debotes de l’hermita de San Jeroni, que encara es pot vore i fan la festa de la Primavera per a ensenyar la història del barri el 6 de Maig. També, posteriorment varen anar a viure al barri les famílies dels presoners, en els temps de quan el Monestir de Sant Miquel dels Reis fou una pressó. També el barri el fan els antics alumnes dels Salesians, fent el 1928 una cooperativa de vivendes, cada una d’un color, que plenen de llum el carrer San Juan Bosco.

Hi ha un punt molt important al barri quan un exjugador del València i expresident del Real Mallorca,  José Barona Alcalà va construir a Orriols moltes vivendes barates, que s’han quedat el seu nom, Barona. Vivendes per les quals es va començar a parlar d’aluminosi i de pobresa.

I color als murals, participació als carrers i moltes històries narrades, gràcies a Orriols Convive o Valencia Acoge,  organitzacions que treballen amb població migrant, que al barri és d’un 30%, encara que hi ha associacions que diuen que la xifra és prou superior, a l’igual que la població del barri, que segons el cens hui és de 16.000 persones i un 40% d’atur.

Tanta xenofobia fomentada pels veritables grups ultres que a Orriols no volíen fer caritat amb extrangers al 2014, diguent que eren el perill. Va i resulta que per exemple, no eren inmigrants els components de «La Manada d’Orriols», tres condemnats recentment per violar repetidament a una xica .

Diguem que una de les grans ventatges d’Orriols és que podem trobar molts sabors diferents, només entrant en casa Ezequiel vorem l’establiment amb més diversitat de llegums de tota la ciutat, a més, carnisseries àrabs, freiduries, menjar americà, menjar de l’India… Alguns d’ells els podem vore al curtmetratge: «Orriols, perisianas de vida».

Tenim un barri que diu a la ciutat que encara queda molt per sembrar i per gaudir. Endavant Orriols!

Autor: tracadebarris

Espai del programa "Primera Página" de 8:00 a 9:00 del matí a la 97.7 (València). L'espai apareix els dimarts.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: