Petxina

Juny de 1928. Una excavació al Riu Túria, i de sobte, apareix una escultura extranya i molt gran, una pedra amb forma de Petxina. Aquesta Petxina dona nom hui a un centre esportiu, un passeig i tambè a un barri, del que parlarem hui, el barri de la Petxina, que per cert, no és exàctament on es troba la pedra. On està el barri de la Petxina?

De l’antic camí de Torrent, fins a al riu, es a dir, hui, de l’Avinguda Àngel Guimerà fins a les pistes d’atletisme del parc del Túria. De l’antic camí dels Transits, fins a la Gran Via del Socorro, es a dir, hui de l’Avinguda Pérez Galdós, fins a la Gran Vía Fernando el Católico. Ací està el barri amb forma de rectangle, de la Petxina, amb 15.000 persones i un 25% d’atur. Formant part del districte d’Extramurs, el Districte 008. La Petxina és el barri on es demana el soterrament del túnel de Pérez Galdós, és allá on va desapareixer el convent del Socorro i és on està la nostra arquitectura racionalista amb la Cooperativa Santa María Micaela. 

Parlem del barri de la Petxina, parlem de l’antic escorxador, un recinte tenebrós vora riu i que ara és lluminós i vital, per què l’únic que es mata al “matadero” de València són les peces dels escacs. Parlem del Complex esportiu de la Petxina, amb la Federació Valenciana d’escacs. Com que a València ja hem transformat l’història dels escacs alguna vegada, fa poc Gustavo Martínez ha creat ací un nou esport, l’escacs móvil, el “xecball”. Un escacs sobretot per a infants que combina els esports de pilota amb el joc de taula més important del món.

La Women Tech Makers de València, s’ha celebrat a la Petxina, impulsada per dos italianes interesades en barrejar feminisme, tecnología i empresa, Roberta i Sílvia. Unes cracks que s’extranyen de per què a València montem actes i després, no participem tant com la gent que convidem de fora.

La Petxina és el barri on Vicente Barreira va saber transformar la fàbrica de cepillos en una escola d’art oberta el mateix any 57 de la riuada i que hui és una escola de disseny adaptada a la creativitat dels nostres díes.

La Petxina, recorda que forma part d’Extramurs, i per tant participa al Festival Urbà 008 i amb molta festa per què? Per què a La Petxina està el carrer Juan Llorenç, un carrer associat a la nit valenciana, un entorn on trobem llocs com el Magazine, Cayo Largo, La Edad de Oro, Pub Chocolate, una cosa rara bistro musical o el Loco. Per a festes, les de les falles del barri que este any fan anys, Palleter 50, San José-Terol 60 i Arrancapins 110. Es a dir, Música, festa i menjar. Sobretot menjar. Al barri de la Petxina es menja genial. La venganza de Malinche, pan comido, la Taula de Paula, Hippo, Easo Berri, Indian Garden, el forn Raimundo… i sobretot i per damunt de tot, les conegudísimes truites de creïlles del bar Alhambra. 

Autor: tracadebarris

Espai del programa "Primera Página" de 8:00 a 9:00 del matí a la 97.7 (València). L'espai apareix els dimarts.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: