Malilla

A Malilla, quí vacil·la, pilla.  De l’arribada del Rei Jaume, que es va trobar un espai anomenat Malila, fins a la primera meitat del segle XX a Malilla, només hi havia Horta: Alqueries, Barraques, les Escoles de Malilla, tot vora el camí vell. Amb el Pla General de 1946 i amb el Pla Sur de 1957 va començar una vacil·lada urbanística. En menys de 70 anys hem passat a Malilla d’un paissatge d’horta, amb les 4 carreres que donen nom al districte, a un barri de 22.000 persones i un 27% d’atur, estructurat amb carrers rectes on l’únic irregular que recorda les antigues víes són les alqueríes que queden com la de Vilata o la barraca de Vicentet i Rafalet. No creagau que la vacil·lada urbanística a Malilla ha acabat. En aquest curs, Acciona ha comprat 2000 metres, és un exemple de les posicions que prenen Libra, Habitat, Urbem… per més de 45.000 metres quadrats de sol privat a Malilla. I la vacil·lada de construir ara vivendes unifamiliars en mig del barri, a més de la vacil·lada de tindre per començar encara una de les futures avingudes més grans de València, la Federico García Lorca. i solars, molts solars. Per això està l’Associació De Veïns i Veïnes de Malilla, que són insistents i molt dignes per a que ningú els vacil·le.

Però qui ha vacil·lat al veïnat de Malilla ha estat el retard del promés i necessari nou Centre de Salut. Lentitud, confussió i entrebancs per a una demanda tan necessària. Esperem que el promés i ja en marxa Camp de Fútbol Nou per al Malilla no tarde tant.

Recordeu, A Malilla, quí vacil·la, pilla. Cal afegir la vacil·lada que suposa que el veïnat de Malilla li toque anar a l’Hospital Peset, per què el mapa sanitari encara no està refet i no puga anar a la Nova Fe. Per cert, parlem de Malilla i de Fe…

Fé a la Parròquia a la Verge de Montserrat, Santa Cecilia, de Crist Sacerdot, a la Mesquita Averroes, al Centre Cristià evangèlic o a l’esglèsia Adventísta del sèptim día, totes a Malilla. 

I una fe, més terrenal, també en l’alumnat de l’Institut de Malilla, que ha desenvolupat una tecnologia per a poder detectar i acabar amb les lletres masclistes a la música per internet. I també una nova Fé a Malilla, en aquest cas a les 90 noves parceles d’Horts Urbans que van a dinamitzar el barri al, fa no res, estrenat parc sur. Una nova fé, ara pareix que sí, al Parc Central i amb el promés centre cultural. Una nova Fé amb la Societat Musical barri de Malilla, amb Cor, orquestra, escola de música… on la seua banda va aconseguir un primer premi al Certàmen Provincial de bandes de 2017 amb Stonage, magnífica obra encarregada per a l’ocasió a la jove compositora Sara Galiana. 

I una nova fé, amb el Club Deportivo Malilla 

per les seues magnifiques iniciatives per la convivència com els esmorçars o els aplaudiments als arbitres i sobretot per la iniciativa solidària amb dos escoles de Bamako, a l’Àfrica, que juguen amb el material que s’envia des de Malilla. I en agraïment aquestes paraules. 

Autor: tracadebarris

Espai del programa "Primera Página" de 8:00 a 9:00 del matí a la 97.7 (València). L'espai apareix els dimarts.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: