Marxalenes

Música: La Jungla, Gegants (2018) – 1907, Neologismes (2014) :  Frida

Marxalenes. Districte de Saïdia, 46009, València.

A Marxalenes res és el que sembla. La confussió comença quan posem la x, que ens allunya de la J, per què, Marxalenes pot ser vinga de la Marjal, amb J, es a dir, del fang del riu amb casetes humils, que donen orige al barri.

Durant molts segles el barri va ser conegut pel convent de l’esperança però hui el particular convent de l’esperança que ofereix Marxalenes a València és l’Escola Oficial d’Idiomes. I res és el que sembla a Marxalenes. L’Alqueria de Barrinto, és hui la biblioteca Joanot Martorell; l’Alqueria Félix, és l’aula de la Natura, l’Alqueria del Foraster és un local de manteniment del parc de Marxalenes o les Alqueríes antigues del carrer Olba,son  hui un mur per a graffittis artístics.

Les antigues Cotxeres, que foren una de les primeres construccions del ferrocarril a València, contenen hui el Museu del Trenet.  L’edifici de La Fundació Laboral de la Construcció de València, està a Marxalenes, però és important per ser la fàbrica original Devís, es a dir, els creadors de calderes de vapor per a ferrocarrils que varen estar a l’Exposició Regional 1909 i amb un èxit molt gran varen donar lloc a l’empresa Macosa. Res és el que sembla a Marxalenes. De fet la fàbrica d’oli, la aceitera, que es va cremar, ara es recuperarà per a activitats per a la gent major. Fins i tot el Refugi antiaeri per als treballadors de la fàbrica de bombas Gens, es pot visitar per què hui, l’antiga fàbrica de bombes hidràuliques Gens, és un espai renovat d’exposicions artístiques. Però mira, recentment han fet unes obres homentatge a les cèquies de Marxalenes, però no queden cèquies… Com el parc de Marxalenes, que fa homenatge a l’Horta, però tampoc queda horta. També és un misteri la quantitat de Carrers a Marxalenes amb noms marítims; Tramuntana, Fragata, Guardacostes o Caravel·la. I no es sap per què.  Ni el tracte a Marxalenes és el que sembla. De fet, han tardat a fer accesible per a discapacitats el parc, inclús l’Ajuntament de la participació ha començat un conjunt d’obres al carrer Tramuntana sense participació ni informació al veïnat, que no ha tingut un tracte digne. Parlem d’un barri que perd població des dels anys 80a, fins als actuals 10.500 habitants i amb una taxa d’atur del 30%. Vinga va, una de les figures que sí que és el que sembla és la de Rafael Olóriz, el qual va donar la seua herència per a fer una escola sense dogmatismes, hui, és l’escola pública de Marxalenes i hui al barri hi ha alumnes de més de 23 nacionalitats diferents. Però recordem que a Marxalenes poc és el que sembla, si acabes al Bar Trópico, no hi haurà menjar tropical, però asegurem que hi ha un clima i uns esmorçars fantàstics.

Res és el que sembla, però de Marxalenes amb la traca tenim ja fet un pont.

Autor: tracadebarris

Espai del programa "Primera Página" de 8:00 a 9:00 del matí a la 97.7 (València). L'espai apareix els dimarts.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: