Falles i Salut

Quan arriben les falles, ser del barri es transforma en ser del carrer i deixem de ser de Russafa per a ser de Cuba-Literato Azorín, no ens diguem de Velluters i som del Pilar, deixem de ser de L’eixample per a dir-se de Maestro Gonzalbo-Conde Altea. Per això, en aquest especial Traca de Barris passem a ser Traca de carrer i passejarem per a buscar la resposta a la pregunta… Són les falles saludables?

Estem a la Falla Plaça Jesús. 16 de Març. Anem a la Neuromascletà. Només arribar ens rep la seua falla, un monument a la Sinàpsis neuronal, una falla composada de fotografíes de neurones amb el que s’ha anomenat Neuroart. Són les 19:00 de la vesprada i comença un cicle de conferències sobre neurologia, en plenes falles. La carpa està plena, no cap una persona mes. Es parla de Ramon i cajal, de la neurona i la retina, de les noves teràpies contra les adiccions a les drogues, inclús de cervell i cinema.

El dia 15 hem anat a la falla Carretera Escrivà-Cooperativa San Fernando, una falla dedicada a la inteligència. La comissió rep una visita molt especial, la del cirugià internacionalment reconegut, Pedro Cavadas. El motiu és que la falla li ha dedicat un ninot i ell ha volgut estar i compartir les seues experiències amb els fallers i falleres i amb els més menuts, abans d’anar cap a Àfrica a operar amb la seua ONG.

Aquest any notarem com les falles, juntament amb investigadors, han desenvolupat estratègies per a que les persones amb diversitat funcional estiguen participant a la festa amb la mateixa intensitat. Un exemple és l’aplicació ‘Veig la Falla’, es va presentar a la Falla San José de la Montaña-Teruel amb els responsables de l’empresa Quasar Dynamics y l’atleta paralímpic David Casinos.

Anem cap a l’Hospital la Fe per a vore la seua falla.  La plantà ha tingut passacarrer per dins de l’hospital, visita de falleres majors… Tambè a l’Hospital General, en aquest cas, els pacients de l’àrea de psiquiatria han elaborat durant mesos una falla. A l’Hospital Peset, a pediatria han plantat falla i en l’Hospital Clinic no s’ha volgut perdre la festa plantant falles menudes, amb xocolatà i globotà.

Recordem la setmana cultural d’aquest any de la Falla del barri de Sant Isidre, on totes les activitats estaven dedicades a la salut. Meditació, ioga, xarrades… i sobretot una participació molt alta a la marxa solidària «caminando contra el párkinson».

Finalitzem el nostre recorregut, a l’emocionant falla que ha plantat Palleter-Erudito Orellana al seu 50é aniversari, que s’anomena «Plantar l’esperança». Una falla alçada al tomb per afectades de Càncer de mama. Una falla on l’esperança de curar el càncer de mama impregna totes les seues activitats d’aquest any. Actes informatius de tot tipus, divulgatius, per a compartir experiències, artístics… i per supost una falla emocionant on la figura del Palleter, alça en la seua ma el llaç rosa.

Valencians i valencianes, cridem al món, que les falles són tambè salut. Parlem amb el Hashtag #TracaDeBarris i seguim a la ràdio.

 

 

Anuncio publicitario

Autor: tracadebarris

Espai del programa "Primera Página" de 8:00 a 9:00 del matí a la 97.7 (València). L'espai apareix els dimarts.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: