Beteró

Amb 8000 habitants i un 28% d’atur, al districte dels poblats Marítims, hui tirem la traca al barri de Beteró. Per això començarem parlant d’una persona, Esteban Ballester Royo, alias «Beteró». El que fou mestre d’obres, prestamista i propietari dels terrenys amb les casetes més pobres del marítim.

Una nit de 1936, «algú que li devia diners» va portar a  Esteban el «Beteró» a la porta del cemeneteri i el va matar deixant-li el fetge fora.

«Beteró», el nom del barri,  és pel malnom d’Esteban Ballester. Alhora Esteban Ballester és tambè un carrer del barri i a més, els carrers del barri porten els noms de tota la seua família: Esteban, Amparo, José Ballester i Manuela Estellés («la beterona»). Tots de casetes baixes que queden al sud del camí del Cabanyal.

I que hi ha al nord del camí del Cabanyal?

Al nord es construiren 1000 habitatges per als afectats de la Riuada del 57, igual que a la Fuensanta, però ací amb el nom de la Verge dels mariners. És el «Grupo de viviendas Virgen del Carmen». Aquestes dos zones són hui el barri de Beteró. Sud i nord del camí que arriba al Cabanyal.

Beteró, quedava aïllat fins als anys 80a per les víes del tren. Per tant ha estat històricament un barri humil. De fet, inclús les voreres del barri arribaren per caritat als anys 50a quan es va fer l’Avinguda de l’Oest, les voreres antigues dels carrers del centre es varen traslladar per a que tingueren unes al barri de Beteró.

Ara, un moment, escolta en el que va escriure Vicente Blasco Ibáñez al diari El Pueblo amb el títol «La revolución de Valencia»: «Hay que derribar casas para abrir nuevas vías; hay que dar al pueblo otra agua; hay que hacer desaparecer los barrios antiguos…». Pareix una premonició del que anava a ser la seua pròpia Avinguda, que sí que va derrivar part de Beteró, sense arribar a afectar, per sort, al barri del Cabanyal.

Però, parlem de l’actualitat. De que te por el veïnat de Beteró? Segons diu la presidenta de l’Associació de Veïnes i Veïns: Tenen por de convertir-se en un Cabanyal 2, es a dir, que si ara, es gentrifica el Cabanyal, la pobresa torne a caure l’altra banda de les antigues víes, al barri de Beteró.

Mira, Beteró és un barri amb moltes sorpreses. Amb campionats internacionals de Hockei, amb uns cracks de Skate i, per cert, no es pergam el fantàstic ninot d’aquest any de la Falla Beteró, dedicat a l’últim Velluter de València.

Esperem que l’atenció de la ciutat no deixe caure un barri resistent com ha demostrat ser Beteró.

Traca dedicada a la memòria d’Antonio Leal Díaz.

 

Autor: tracadebarris

Espai del programa "Primera Página" de 8:00 a 9:00 del matí a la 97.7 (València). L'espai apareix els dimarts.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: