Torrefiel

Música: Es imposible, no puede ser. MegaBeat – Fran Lenaers . Juego de Tronos, Colla de dolçaines El Cudol. 

Hui tirem la traca a Torrefiel un barri amb 26.000 persones i un 33% d’atur. Districte de Rascanya 46019, València.

Hi ha barris residencials, però Torrefiel és resiliencial. La resiliència és la capacitat per a superar circumstàncies traumàtiques.

Per exemple: El Monestir de Sant Miquel dels Reis, va passar a mans del Compte de Torrefiel, el va vendre, però es va quedar amb les terres del voltant. Anys més tard el Monestir es va convertir en una pressó… Els familiars dels pressos feren cases al costat, per a poder estar aprop de la pressó. Aquestes són les històries de com comença Torrefiel.

Pot ser per eixa força vital primària, pareix que a cada situació negativa, Torrefiel és capaç de traure alguna de positiva. Resiliència.

Per exemple… hi havia uns solars que pareixien destinats per a construir una esgléssia. Que va fer el veïnat de Torrefiel? Va reivindicar que ahí anara el mercat del barri. Aquest any fa 30 anys que la gent compra ahí, al Mercat de Torrefiel.

Per exemple… Es trasllada l’hospital  la Fe i per tant es força als malalts de Torrefiel a creuar tota la ciutat per anar a l’Hospital? Què fa el veïnat de Torrefiel? Impulsa i reivindica nous equipaments sanitaris a prop del barri o als terrenys de l’antiga Fe aconseguint compromisos per al futur centre d’especialitats i urgències mèdiques.

Per exemple… Queda abandonada l’Alqueria Falcó a Torrefiel… un dels edificis d’arquitectura tradicional valenciana barroca més grans que tenim.  Que fa el veïnat de Torrefiel? Proposar usos i rehabilitacions fins aconseguir que l’Ajuntament destine 900.000 euros pròximanent a la seua rehabilitació.

Per exemple… Hi ha una banda de música de les més antigues de València, la Unió Musical Obrera, «La municipaleta» sense un lloc per a continuar… Què va fer el veïnat de Torrefiel? La va acollir com a la banda del barri. L’ha impulsat i l’ha fet pròpia, amb escola de música, diverses seccions musicals i hui, és la reanomenada Banda de Torrefiel, ja és més que centenària.

Per exemple… Tenen un accident pirotècnic greu a una mascletà al 1998 i on queden ferides 20 persones. Què fa el veïnat de Torrefiel? S’inventa una modalitat amb molt d’èxit actualment: la Globotà.

L’últim exemple: Un camió, que anava de Godella al Port amb pedres, grans cudols, se li va caure un montó de pedres enormes al passar per Torrefiel i ningú les arreplegà. Què va fer el veïnat de Torrefiel? Li va possar el nom de Cudol a la seua falla, la pedra enorme ha estat el seu símbol, inclús al 1975 fou el monument de la falla. Hui La falla el Cudol és una de les que més falleres i fallers te de València. De fet, estem escoltat al grup «El Cudol»

Ja sabeu, resiliència, la capacitat per a superar circumstàncies traumàtiques. Torrefiel no és un barri residencial, és un barri resiliencial. Parlem amb el Hashtag #TracaDeBarris i seguim a la ràdio.

Autor: tracadebarris

Espai del programa "Primera Página" de 8:00 a 9:00 del matí a la 97.7 (València). L'espai apareix els dimarts.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: