Sant Isidre

A l’oest el polígon industrial Vara de Quart, a l’Est, el cementeri de València, Al nord el bulevard, solars i una Fàbrica, al sud la V-30, el Plan sur, es a dir, el riu (?) nou, i unes solitàries parades de tren. Hui tirem la traca a un barri amb vora 10.000 persones… al barri de Sant Isidre (Districte de Patraix – 46014 – València). Sant Isidre te una taxa d’atur del 27% i diuen que és un barri dormitori. Sí a Sant Isidre van a dormir tots els autobusos de la EMT que ens transporten cada dia. I pegat al mur del cementeri hi ha, irònicament el parc de la vida… Però ara seriosament…

a Sant Isidre hi ha molta vida  i es revindíca la vida, anem per exemple a la setmana cultural de la falla del conegut presentador Vicente Alventosa, Falla Sant Isidre. Aquest any està basada en la salut: Activitats de meditació, relaxació física. Hi ha tambè la Marxa solidària «Caminando contra el Parkinson per el barri» o els actes que es celebren per «l’associació conquistando escalones», o el Maratón per a donar Médula que es fan a Sant Isidre. I la vida tambè és festa a Sant Isidre: Podem trobar el popular concurs d’empanades (amb premi a la millor, la més original i la més sabrosa), tambè a Sant Isidre hi ha actes a la Falla Canupi, com el  recent i original concert de Beat Box per Diego Rodríguez (subcampió d’Espanya) però la música del barri està sobretot a l’Agrupació musical Sant Isidre, dirigida recentment per Rafa Lasso.  I molta vida com a esport: Al Poliesportiu de Sant Isidre hi ha passió pel futbol sala, Cal dir que La primera volta a peu, tant concorreguda actualment  comença a Setembre per Sant Marcel·lí i Sant Isidre.  Fixa’t, també Diuen que els fills i filles dels empresaris de Sillicon Valley van a escoles Montessori. Igual que al barri de Sant Isidre, on l’escola Infantil és Montessori. I barrejant escola i esport: La relació entre l’escola del barri de Sant Isidre i l’esport és molt especial. Fan constants conferències d’esportistes com David Casinos o Mónica Merenciano, regularment assisteixen a partits del Llevant o del València Basquet o fent tallers esporàdics com els de la federació de voleybol de la Comunitat Valenciana. El Centre de Juventut tambè te una activitat intensa al barri.

Però tot açò és ben recent… La història de Sant Isidre començà a l’Horta. Sant Isidre per tany històricament a la partida d’horta de Safranar, anomenat així per l’ancestral cultiu del safrà en la zona, segurament emprat també a les fàbriques de seda. Sant Isidre, cada any s’enrama de murtra i canta  albaes front a la creu del terme, front a l’esglesia del barri.  Com mana la tradició, hi ha cacaos i tramusos. Després, a l’interior de la parròquia es realitza la cantà i la guitarrà al Cristo, acompanyat de Cant d’Estil.  Aquesta tradició es celebra al barri de Sant Isidre des de fa més de 350 anys. És la celebració del Crist de la Fe. A Sant isidre resona la seua campana, una relíquia, la més antiga del barri que prove de la alquería de Burguet. Amb 26 centímetres de diàmetre i nou kilos de pes. La campana porta, com a única inscripció el rótul «Any 1767». Ha plogut molt al barri. Hui el grup de Facebook Sant Isidre compta amb vora 1000 persones, això vol dir que hi ha futur. PER MOLTS ANYS MÉS, BARRI DE SANT ISIDRE!

 

Autor: tracadebarris

Espai del programa "Primera Página" de 8:00 a 9:00 del matí a la 97.7 (València). L'espai apareix els dimarts.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: