Benicalap

Bon dia,

28 de Dessembre de 1882. Passejà per Benicalap… Sissí emperadriu. Que feia l’emperatriu Austrohongaresa  Sissí a Benicalap? Hui tirem aquesta traca a Benicalap per a descobrir-ho.

Esta història no seria possible sense que José Ros, un ebanista valencià que va viure al segle XIX, un dia, fent la restauració d’un arcó, trobara una fórmula que canviaria la nostra història, però sobretot la història de Benicalap. La fórmula que José va descobrir era la del «reflexe metàl·lic» dels antics ceramistes àrabs. José, amb aquesta idea, va fundar la Ceramo. I, Fixa’t, sense la fàbriba la Ceramo de Benicalap no seria igual la imatge que tenim de l’Ajuntament, l’Estació del Nord, la Finca Roja, els Jardins de Monforte, el Mercat Central… fins i tot a l’Alhambra de Granada hi ha ceràmica produïda a Benicalap.

Tanta va ser la fama, que el 28 de Dessembre de 1882, segons diuen les cròniques, va arribar a comprar a La Ceramo de Benicalap, la mateixa Sissí emperadriu.

A Benicalap hi ha més de 39.900 persones empadronades, és a dir, a Benicalap hi ha més habitants que a Teruel o que a Soria.

Recordeu a Vicente, el davanter guanyador de títols amb el València? A ell li deien «el punyal de Benicalap». Era un altra época, també per al barri. Hui vegem a Benicalap un dels estadis de futbol més gran del món sense acabar, el Nou Mestalla.

Aquesta imatge de desolació és simptomàtica de com està també el barri. Amb un 30% d’atur, un urbanisme abandonat i la pujada dels robatoris i la conflictivitat social. Hui, Benicalap és, sens dubte, una de les víctimes més dures i invisibles de la crisi. Com deia al diari Levante Lluís Miralles el president de Casa Caritat, també a Benicalap: A la pobressa «primer s’incorporaren els xiquets, després les dones; ara el problema és que les persones estan en exclusió social molt més temps».

Benicalap és tambè lluita i resistència. Així és el «Rock de Benicalap». Transfer , A pico y pala, Arzua 25, Desera, Los de Marras…  i açò és Termofrígidus al disc «A media hora del centro», cançons mítiques a Benikalap.

Ens quedem escoltant Koliko en «Cosas que hacer en Benikalap cuando estás muerto», esperant que la ciutat mire la urgència i l’exemple de Benicalap. Ara parlem amb el hashtag #TracaDebarris i seguim a la ràdio.

https://kolico.bandcamp.com/album/cosas-que-hacer-en-benikalap

Autor: tracadebarris

Espai del programa "Primera Página" de 8:00 a 9:00 del matí a la 97.7 (València). L'espai apareix els dimarts.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: